Hoe Zen blijf jij in tijden van paniek & hectiek?

Gepubliceerd op 10 april 2020 om 21:24

Ziektes zijn van alle tijden. Door de eeuwen heen is de mensheid verschillende malen bijna weggevaagd van deze aardbol door ziektes waar geen medicijn voor was. De pest, de pokken, de Spaanse griep, het zijn infecties of virussen die in 1e instantie maar moeilijk waren te verslaan door de mens. Op dit moment raast het COVID-19 virus over de wereld en laat een spoor van angst, verdriet en de dood achter. Iedereen is in de ban van dit virus, want net als bijvoorbeeld de Spaanse griep die in 1918 en 1919 woedde, hebben wij nog geen immuniteit opgebouwd tegen dit virus.

De angst regeert

De angst regeert op dit moment hele naties. Een gezonde portie angst is dan ook helemaal niet verkeerd, het houdt je alert en het zorgt ervoor dat je verstandige beslissingen neemt om je gezondheid te behouden en veilig te blijven. Het gaat mis als wij doorslaan, de angst verandert in paniek, soms blinde paniek. En paniek is een slechte raadgever. Hoe groter de paniek, hoe meer de mens zijn verstand lijkt kwijt te raken. Irrationele acties worden ondernomen waarin solidariteit en saamhorigheid woorden zijn die niet meer in het woordenboek lijken voor te komen.

 

Ook al ben jij niet het type dat snel in paniek raakt, je kunt toch behoorlijk last hebben van de paniek die bij veel mensen om je heen speelt. Ook alle berichtgevingen die alleen maar in het teken lijken te staan van dit coronavirus, kunnen je behoorlijk uit je balans halen. Vooral als jij een gevoelig en empathisch mens bent.

 

Even naar de supermarkt

Zo merkte ik een aantal weken geleden dat de paniek en hectiek die er heerst, ook mij nog uit evenwicht kan brengen. Ergens in de loop van de middag bedenk ik mij plots dat ik nog even naar de supermarkt wil gaan en ik maak een boodschappenlijstje en ga op pad. Ik draai de parkeerplaats op van de betreffende supermarkt en ik weet nog dat ik dacht: ‘Poeh, wat een drukte hier! Is hier alles voor de helft van de prijs of zo?’ Ik stap uit mijn auto en als ik richting de winkel loop, lijkt het alsof er een dikke wolk van onrust op mij afkomt. Ik zet 1 stap in de winkel en de paniek en angst die in de winkel hangt, komt in sneltreinvaart bij me binnen. Mijn lijf verstijft en in mijn maag ontstaat een dikke knoop. ‘Wegwezen hier!’, denk ik en binnen een paar seconden sta ik weer buiten. Ik besluit naar een andere supermarkt te gaan, maar ook hier voel ik bij binnenkomst hetzelfde. Bovendien zit ik met volle verbazing te kijken naar de lege schappen die zijn ontstaan.

 

Bewust zijn

Bij thuiskomst ga ik op de bank zitten en laat hetgeen wat ik zojuist heb gezien en ervaren nog weer even de revue passeren. Het paniekerige gevoel en de onrust zit nog in mijn lijf maar ebt langzaam weg wanneer ik mijn ogen sluit en me heel bewust op mijn ademhaling concentreer. Ik kom als het ware terug bij mezelf en voel steeds meer mijn eigen lichaam en emoties. Als ik mijn ogen weer open doe, ervaar ik kalmte en voel ik me veilig. De angst en onrust van die ander is verdwenen.

 

In deze spannende maar toch ook bijzondere tijd voel ik dat het voor mij heel belangrijk is om momenten in mijn dag te plannen die ik gebruik om te ontspannen, te aarden, om mijn innerlijke kracht te voelen zodat ik niet wordt meegesleurd in de angst die er heerst.

 

 

x Merk jij dat je makkelijk wordt meegenomen in de paniek van anderen om je heen?

x Of ervaar je al snel onrust en/of stress in jouw lichaam?

x Is het vaak erg druk in jouw hoofd?

x Vind je het lastig om te ontspannen?

x Of vind je het moeilijk om te mediteren omdat je wordt afgeleid door gedachten die bij je naar boven komen?

 

Plan dan eens een consult met mij in.

Tijdens dit consult kan ik je een aantal handvatten geven om ervoor te zorgen dat je:

+ meer ontspannen raakt;

+ rust in jouw lichaam gaat ervaren en het stiller wordt in jouw hoofd;

+ beter bestand bent tegen angstige gevoelens en negatieve emoties van een ander;

+ steviger in jouw schoenen staat;

+ in contact bent met jouw innerlijke kracht.

Stuur een mail naar info@nathalievisser.nl om een afspraak te maken.

 

Relaxte groet,

Nathalie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.